SCHIMMEL IN JE WONING, WAT NU?

Naast dat schimmel op uw muur of plafond erg lelijk is en er zeer onverzorgd uitziet, kan het ook vervelende gezondheidsklachten veroorzaken. In dit artikel leggen we uit wat schimmel precies is, waarom het vaak blijft terugkomen en natuurlijk wat er tegen gedaan kan worden.

Wat is schimmel?
Schimmels of zwammen zijn Fungi, een levensvorm die één- of meercellig kan zijn. Schimmel (paddenstoelen) is geen plantaardig levensvorm, wat vaak wel wordt gedacht. De meeste schimmels hebben een belangrijke rol in de afbraak van dood plantaardig en dierlijk materiaal. Er zijn schimmels die niet schadelijk en gunstig is voor de mens en soms zelf dient als voedsel. In dit artikel belichten we specifieker de ongezonde schimmel die in vochtige gebouwen kan ontstaan. Kenmerkend aan schimmel is dat het goed gedijt in een specifiek spectrum van luchtvochtigheid en temperatuur.  Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger de lucht of het materiaal, hoe sneller de meeste schimmels groeien. In de meeste gevallen is schimmel zichtbaar op plafonds en muren van ruimtes die te vochtig zijn, als donkere vlekken. Maar schimmel kan ook aanwezig zijn op plaatsen waar het niet zichtbaar is, zoals achter behang, in de spouwmuur, op isolatiemateriaal of in kruipruimtes van woningen. 

Wat is het effect van schimmel in je woning?
Eén ding is zeker! Wanneer u schimmel in de woning heeft, betekent dit dat op die plaatsen de woning (muur/plafond/vloer) te vochtig is. De ideale relatieve luchtvochtigheid in een woning bij 20˚C ligt tussen de 30-70%. Ligt de relatieve luchtvochtigheid daarboven dan spreken we van een vochtige woning. Wanneer we schimmel in de woning zien, dan weten we dat de relatieve luchtvochtigheid tegen de 70% is of daar boven. Een te vochtige binnenklimaat zorgt voor hogere stookkosten, omdat het meer energie kost om vochtige lucht te verwarmen dan drogere lucht. Schimmel verhoogt ook de onderhoudskosten van de woning, door vaker te moeten verven of stucwerk/behang te moeten vervangen. Ook is er vaak een muffe geur aanwezig in een woning met schimmel.
Naast deze cosmetische onhebbelijkheden is er ook een belangrijk schadelijke effect op de gezondheid. Schimmels planten zich voort door minuscule kleine sporen los te laten, die in de lucht kunnen blijven zweven. Deze sporen kunnen verschillende (allergische) gezondheidsklachten geven, vooral aan kinderen en mensen met klachten aan long en luchtwegen. (We merken op dat een te droge lucht in de woning ook voor gezondheidsproblemen kan zorgen)

Waarom helpt reinigen meestal alleen tijdelijk?
De schimmelsporen zijn goed beschermde “capsules", die zelfs eeuwen kunnen sluimeren totdat de gunstige situatie ontstaat om te kunnen bevruchten en uit te groeien. De bescherming is zo goed dat het enigszins beschermt is tegen chemicaliën en de sporen zelfs een zekere mate van resistentie kan verkrijgen. Er is dus een grote kans dat bij het schoonmaken met een reinigingsmiddel er altijd schimmelsporen zullen overleven, wachtend op de gunstige situatie om weer actief te worden. Daarom moet de reiniging secuur, systematisch en met de juiste middelen gebeuren.

Wat is de oplossing?
Hoewel reiniging natuurlijk de eerste stap vormt, is verlaging van het vochtgehalte naar 55% de manier om van schimmel af te komen en een gezonde binnenklimaat te realiseren. Dit kan gedaan worden door:
> Goede en voldoende ventilatie
> Aanpassing bewonersgedrag (een huishouden geeft gemiddeld 10L vocht, per etmaal, af aan de lucht in de woning)
> Repareren van lekkende leidingen of condensvorming
> Waterdichte gevel en dak
> Geen optrekkend vocht in de gevel en vloeren
> Droge kelders en kruipruimtes

Richtlijnen luchtverversing
> Verblijfruimtes 0,9 dm³/s per m² > 3,24 m³/h per m² > met een minimale waarde van 25 m³/h
> Toiletruimtes 7 dm³/s > 25,2 m³/h
> Badruimtes 14 dm³/s > 50,4 m³/h
> Verblijfsruimte met kooktoestel 21 dm³/s > 75,6 m³/h

Als periodiek onderhoud om schimmel weg te houden kan een milieuvriendelijk middel als zuiveringszout en/of schoonmaakazijn oplossing gebruikt worden. Dit is veel beter voor de natuur en uw gezondheid dan extreem chemische en gevaarlijke middelen. LET OP! Ook schoonmaakazijn kan prikkelend zijn voor de ogen en de luchtwegen. Zorg voor voldoende ventilatie door ramen en deuren open te zetten.
Wanneer de schimmel/zwam echter langdurig de kans heeft gehad om zich te nestelen in de ondergrond, dan is een meer professionele aanpak gewenst (of zelfs noodzakelijk). 

Exinfect repareert lekkages, reinigt, herstelt, doet waar nodig onderzoek, voert metingen uit en doet aanpassingen aan de woning, zowel binnen als buiten.
Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag.

Team Exinfect®

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *